søndag 11. april 2010

Hersketeknikker ved Berit Ås

I denne uken var jeg på dagskonferanse om "Hersketeknikker". Foredragsholder var Berit Ås, som selv har identifisert og laget teori om dette fenomen. Teorien ble utformet på tidlig 1970 tall, og verserte da i alle fall i de radikale miljø og i kvinnebevegelsen.
Teorien er dessverre like aktuell. Derfor bringer jeg herved teorien videre. Jeg har skrevet en reportasje om konferansen "Hersketeknikker" på Fagfaorbundet Sandnes sin nettside. Her er det også linker til Berit Ås sin teori. Så les og se selv, davel.




HERSKETEKNIKKENE:
  1. Usynliggjøring
  2. Latterliggjøring
  3. Tilbakeholdelse av informasjon
  4. Fordømmelse uansett hva en gjør
  5. Påførring av skyld og skam. 
Hersketeknikker eksemplifisert
1. Usynliggjøring
Folk overser deg når du kommer inn i rommet. Ditt forsøk på å gripe ordet oversees / overhøres. De snakker som om du ikke eksisterer.
2. Latterliggjøring
Man ler rått av dine forslag. Man ler når du vil forklare ting. Man ler når du kommer inn i rommet, ikke til deg, men subtilt av deg.
3. Tilbakeholding av informasjon
De andre holder korta tett. Du blir ikke invitert med på de uformelle sammenkomster der saker tas opp utenom de formelle fora..
4. Uansett hva du gjør så er det galt
Å ikke gå på møte er galt. Å ikke være hjemme med sønnen er galt. Å tie er galt. Å snakke er galt.
5. Påføring av skyld og skam
Dårlig samvittighet og følelse av utilstrekkelighet er det lett å påføre kvinner. Når noen spiller på dette, er det en hersketeknikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar